Bahan-bahan:
1) 200 gm daging ~ dihiris dan direbus
2) 1/2 btng carrot ~ dipotong serong / bentuk bunga
3) 1 btng calery ~ dipotong serong
4) 1 genggam cendawan kering keriting ~ direbus hingga lembut dan dipotong2
5) 2 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
6) 2 biji bawang merah ~ dihiris
7) sedikit suun dan pucuk tahu ~ dipotong dan direndam
8) meat ball secukupnya
9) perasa lada sulah Aji Shio secukupnya
10) garam dan gula secukupnya
11) minyak masak + sedikit minyak bijan
Cara Memasak :
1) Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi dan masukkan bawang putih.
2) Tumis hingga kekuningan.
3) Masukkan daging bersama air rebusan secukupnya. Masukkan carrot, meat ball, candawan, garam, gula dan lada sulah. Masak hingga mendidih.
4) Masukkan pula calery, suun dan pucuk tauhu. Biar hingga lembut dan mendidih sekali lagi. Bila rasa dah ok, tutup api.