Bahan – bahan :
1) 1 kg sotong
2) 1 biji lobak merah
3) 2 biji kentang (saiz besar)
4) 2 batang serai
5) 2 keping asam
6) 1 keping gula melaka
7) 3 sudu besar gula putih
8) 1 cawan santan pekat
9) sedikit minyak untuk menumis
10) sedikit garam
Bahan-bahan kisar :
1) 30 tangkai cili kering
2) 2 labu bawang besar
3) 6 ulas bawang putih
4) 1 inci halia
5) 1 inci lengkuas
6) 1 inci kunyit
Cara Memasak:
1) Rebus kentang sampai lembut (lenyek jika sudah lembut)
2) Lobak merah dipotong dadu dan digaul bersama kentang yang telah dilenyek.
3) Sumbat dalam sotong dan ketepikan
4) Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi
5) Masukkan santan , serai , asam keping , gula merah , gula putih , garam , dan kacau sehingga sebati
6) masak sampai kuah pekat
7) Masukkan sotong dan kacau sehingga sebati
8) Masak lebih kurang dalam 10 minit atau sampai sotong masak
9) Siap untuk dihidangkan