Bahan A:
1) 1kg sotong
2) 5 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
3) 1 inci halia (tumbuk lumat)
4) Serbuk kunyit
5) Garam
6) Minyak
Bahan B:
1) 1 biji bawang besar (kisar)
2) 5 biji bawang putih (kisar)
3) 4 sudu besar madu
4) 1 sudu besar kicap pekat manis
5) 2 biji cili merah
6) 1 biji tomato
Cara Memasak:
1) Gaulkan bahan A (sotong,bawang putih,halia,serbuk kunyit,garam) dan perap selama 10minit
2) Setelah perap,goreng separuh masak dan ketepikan
3) Tumis bahan B (bawang besar dan bawang putih) menggunakan minyak goreng td hingga naik bau
4) Masukkan madu dan kicap
5) Goreng hingga pecah minyak
6) Masukkan cili merah dan tomato
7) Masukkan sotong yang digoreng tadi
8) Gaul sebati hingga sotong masak sepenuhnya
9) Tabur daun bawang
10) Sedia untuk dihidang