Bahan-Bahan:
1) 1/2 ekor ayam
2) 4 sudu besar minyak
3) daun pandan
4) daun kari
5) rempah tumis (kayu manis, pelaga,bunga lawang)
6) 1 batang serai (diketuk)
7) 2 sudu besar serbuk jintan putih
8) 3 ulas bawang putih
9) 3 ulas bawang merah
10) halia
11) 7-10 tangkai cili kering dkisar halus
12) kicap manis
13) 3 sudu besar tomato puree
14) 1 biji bawang besar dikisar kasar
15) 1 biji tomato dihiris kasar
Cara Memasaknya:
1) Ayam potong sederhana kecil.
2) Tumbuk kasar bawang putih, bawang merah, halia. Perap bersama ayam dan serbuk jintan putih. selama 1/2 ke 1 jam.
3) Tumis minyak, masukkan rempah tumis, daun pandan dan daun kari.
4) Masukkan cili kering biar sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam, serai, kicap manis secukupnya dan tomato puree.
5) Tambahkan sedikit air (1/2cawan) tutup tudung periuk & biar hingga mendidih.
6) Masukkan bawang besar & tomato,garam & gulasecukup rasa.
7) Apabila kuah sudah menjadi pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.