Untuk Pulut:
* 400 grm beras pulut
* 200 grm beras biasa
* 8oo ml air
* 3 tbsp minyak makan
* 3 tbsp serbuk lada putih
* 2 tbsp chicken powder
* 2 tbsp kicap pekat
* 1 tbsp oyster sos
Cara memasak pulut
1- Rendamkan campuran beras dan beras pulut selama 1jam.Toskan airnya.
2- Dalam 1 mangkuk,campurkan air bersama semua bahan-bahan diatas.kacau rata.
3- Panaskan alat pengukus.
4- Ambil dalam 3 senduk kecil air campuran kicap tadi dan gaul bersama beras pulut dan kukus selama 10 minit.Bila wap dah keluar ,siram dan kacau lagi pulut bersama campuran air tadi dan kukus semula.Lakukan proses ini sehingga campuran air habis dan pulut betul betul masak.Sebelum diangkat boleh lah masukkan dalam 3 sudu besar minyak makan kedalam pulut dan kacau rata.Tutup pengukus dan biarka 5 minit.Pulut dah siap.
Resepi Ayam
Bahan-bahannya
* 5 ketul paha ayam dipotong kecil
* 1/3 labu bawang besar dimayang.
* 2 ulas bawang putih potong kecil
* 6 biji cendawan cina direndam 1 jam (buang tangkai dan potong nipis)
* 2 sudu sos tiram
* 1 sudu kicap pekat manis
* 1 sudu kecil minyak bijan
* 1 bungkus udang kering
* garam secukup rasa.
cara memasak ayam
1- Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis kedua-dua bawang.Bila naik bau masukkan ayam.Kacau sebentar biar air ayam keluar.
2- Masukkan semua jenis sos dan garam kacau rata.Masukan pula cendawan dan minyak bijan.Kacau dan masak hingga daging ayam empuk.Angkat dan ketepikan(sos yang ada didalam ayam tadi boleh dicampur kedalam bancuhan air untuk menyiram pulut-jadi masak ayam sebelum memasak pulut.
Cara menghidang
1 - Masukkan kepingan cendawan dan daging ayam kedalam mangkuk kecil atau mangkuk pilihan.
2- Masukan pula pulut yang baru dimasak dan tekan biar kemas dan rata Biarkan seketika.Tuang pulut keatas pinggan sebelum dihidang dan tabur daun bawang jika suka.