Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 bungkus mee Pad Thai (300 gram)
- 1/2 biji bawang besar-mayang
- 10 ekor udang sederhana besar
- 2 sudu besar udang kering- ditumbuk
- 2 sudu teh garam
- 2 sudu teh kicap sotong
- 1 sudu teh gula
- 1 sudu teh asam jawa-bancuh dengan sedikit air
- 4 biji cili
- 1 biji telur
Bahan hiasan-pelengkap hidangan ini:
- 1 cawan taugeh
- 2 biji limau nipis
- Sedikit daun bawang
- 1 keping tauhu-potong kiub
- 1/2 cawan kacang tanah-dipanggang dan cincang kasar
Cara-cara Penyediaan:
- Rendamkan mee pad thai didalam air panas kira-kira 20 minit atau sampai lembut.
- Panaskan minyak cukup untuk menumis. Goreng tauhu hingga kekuningan dan angkat.
- Kemudian dalam kuali tadi tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing.Kemudian masukkan cili merah dan udang kering,kacau hingga garing.
- Masukkan udang dan air asam jawa. Kemudian masukkan gula,garam dan kicap sotong.
- Masukkan mee Pad Thai. Tambahkan air sebanyak lebih kurang 3-4 sudu besar supaya mee cepat masak.
- Ketepikan mee dibahagian tepi kuali. Besarkan api, letakkan 1 sudu minyak dan pecahkan telur.Kacau hingga masak.Kemudian gaul bersama mee.
- Hidangkan panas-panas bersama bahan hiasan.