Bahan-bahan:
- 1 kg mee kuning
- 10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
- 1 labu bawang putih (diketuk)
- 5 biji bawang merah
- ½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
- ½ cawan udang hidup
- 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
- Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
- Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
- ¾ - 1 cawan gula pasir
- 3 - 4 cawan air rebusan daging
- 1 sudu makan sos tiram
- Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
- Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
NOTE:
- Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.
Cara memasak:
- Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
- Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
- Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
- Masukkan sos tiram
- Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
- Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
- Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
- Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
- Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
- Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
- Hidangkan.