250gram salted butter ANCHOR
300GRAM CHOC CHIP (+ BOLEH CAMPUR DENGAN CRANBERRY KERING,ROLLED OAT, BADAM HANCUR DAN, KISMIS HITAM)
SAYA CAMPURKAN CHOCHOLATE CHIP 100G, ROLLED OAT 100G DAN CRANBERRY 100G
100G GULA CASTOR
100G GULA PERANG
350 GRAM
TEPUNG BESERBUK PENAIK BLUEKEY... KALAU NAK GUNA TEPUNG GANDUM BIASANYA KENA
CAMPURKAN DENGAN 1/2 ST SODA BIKARBONAT & 1/2 ST BAKING POWDER
1/2 ST BUTTER OIL. OKAY INI PULA RAHSIA NAK BUATKAN BISKUT JADI SUPER DUPER SEDAP... BAU PUN WANGI... TAPI KALAU TAK LETAK PUN TAK APA JER...
STEP 1: GAUL GUNA TANGAN SAHAJA YE... GAUL SEBATI BUTTER + GULA PERANG + GULA CASTOR
CONTOH GAUL SEBATI MACAM NI
LEPAS ITU MASUKKAN 1 BIJI KUNING TELUR + 1/2 ST BUTTER OIL , INGAT TAU... 1 BIJI KUNING TELUR SAHAJA.... YANG PUTIH JANGAN LETAK
MASUKKAN GANDUM SEDIKIT2... ULI SAMPAI JADI DOH YANG SEBATI.. LEPAS SEBATI, BOLEH LETAKKAN CAMPURAN BUAH TADI.....
GAUL RATA SAMPAI JADI MACAM INI....
LEPAS
ITU, AMBIL ADUNAN SEBESAR IBU JARI... SUSUNKAN ATAS TRAY YAN TELAH
DISAPUKAN
BUTTER.... JANGAN BENTUKKAN BESAR2 YE ADUNAN TERSEBUT SEBABNYA ADUNAN NI AKAN MENGEMBANG
TARAAA... SIAP PON. DAH BOLEH MAKAN.