BAHAN-BAHAN:
- Seekor itik - potong, rebus, buang lemak,
- cuci bersih dan toskan airnya.
- 2 sudu besar sop taucu & 8 keping red
- beancurd (campur sedikit air gaul sebati
- dalam mangkuk).
- Hiris semangkuk halia tua pedas.
- Hiris 10 biji bawang merah.
- Cincang sebiji bawang putih. (simpan sedikit
- untuk sos cili)
- 2 - 3 sudu teh gula.
- Sedikit kicap pekat untuk warna.
- Cili & kicap cair (sos untuk dip daging itik -
- optional).
KAEDAH MEMASAK : MERENDIDIH (STEW).
CARA MEMASAK :
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak saja.
- Masukkan halia, bawang putih & bawang
- merah goreng hingga kuning- kekuningan.
- Lepas itu masukkan campuran taucu dan
- red beancurd, gaul sehingga aroma.
- Masukkan daging itik dan gaul rata.
- Masukkan kicap pekat, gula dan gaul
- hingga rata. Kalau kering sangat renjis
- sedikit air supaya senang gaul.
- Tutup api.
- Pindah daging itik ke dalam periuk.
- Masukkan air yang secukupnya. Air
- mesti melepasi paras daging itik.
- Masak selama 40 - 45 minit. Mulakan
- dengan api besar, selepas didih guna api
- kecil. Sekali-sekala kacau, kalau air dah
- hampir kering dan daging itik masih keras
- lagi boleh tambah sedikit air didih. Cuba
- rasa sos itik kalau masin tambah sedikit
- gula.
- Setelah daging itik dah cukup lembut dan
- air hampir kering, tutup api. Panaskan
- balik sebelum dihidangkan.
p/s :
- Makin awal masak dari waktu makan
- makin sedap. Kalau tinggalkan
- semalaman dalam peti sejuk, panaskan
- esok hari dan makan lagi sedap.