Bahan-bahan yangg diperlukan :
(untuk lempeng)
- 2-3cawan tepung gandum
- Daun pandan + air dikisar & tapis, ambik air patinya
- Secubit Garam
Cara Penyediaannya:
- dalam bekas, campur semua. air pandan tu agak² je banyak mana, macam nk buat adunan lempeng biasa tu..tak cair sangat, tak pekat sangat.
sendukkan adunan atas kuali, jgn nipis sgt, tebal lg o.k.
- ps: utk kuali nonstick lenserkan minyak dahulu ye, sebelum menggoreng.
(untuk Kuah)
- santan (saya guna kelapa parut, tambah tepung gandum 2 sudu, perah & jadikan santan)
- gula melaka 2-3 keping
- secubit garam
- 2-3helai daun pndan. simpulkan.
- 2 sudu tepung gandum *bersama santan tadi
Cara Penyediaannya:
- kacau semua bahan ni atas api sederhana. terus masukkan gula melaka.
- masukkan garam. daun pandan.
- kacau sampai gula melaka hancur. sentiasa kacau sampai mendidih.
- kalau nak manis lagi boleh tambah gula melaka. tutup api, siap. :-)