Bahan-bahan:
- 1 peket yee mee (ada 6 ketul mee dlm satu peket tu)
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 ketul dada ayam yang agak besar
- Sotong atau udang kuantitinya ikut pada selera masing-masing
- 2 peket fish ball
- 1 peket crab stick
- 2-3 pokok sawi
- 1 batang carrot
- Bunga kobis
- 4-5 cawan air
- 1 kiub ayam
- 1-2 sudu besar sos tiram
- Sedikit minyak bijan
- Garam secukup rasa
*Jika nak kuah lebih banyak tambah air lagi. Kita boleh tambah lagi bahan rencah ikut pada selera masing-masing ya.
Cara-Cara Penyediaan:
- Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong isi ayam kecil-kecil dan bersihkan sotong dan udang serta potong sotong kecil-kecil juga . Bersihkan sayur sawi dan carrot dan potong ikut pada citarasa kita.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang , biar sampai bawang layu dan masukkan ayam dulu dan kacau semua bahan sampai ayam masak kemudian masukkan udang dan sotong kacau sekejap dan terus masukkan semua air . Kemudian masukkan minyak bijan , sos tiram dan kiub ayam . Kacau semua bahan serta biarkan sampai sup masak dan mula mendidih . Rasa masin sup ini jika kurang masin baru la ditambah garam.
- Masukkan carrot , crab stick yang dah dipotong 2 dan semua jenis fish ball atau ball perisa lain , kacau biar kuah mendidih kejap dan masukkan sayur sawi pula . Bila sayur sawi dan masak boleh la ditutup api dapur.
- Masukkan yee mee dalam mangkuk yang sesuai dan terus tuang kuah yang masih mendidih ni , biarkan yee mee lembut sikit serta kuah menjadi tidak terlalu panas dan boleh la menjamu selera.