Bahan-bahan untuk sup @ kuah:
- Tulang Lembu secukupnya
- 1 bungkus rempah sup bunjut
- 5 ulas bawang di hiris
- 1 halia - diketuk
- 1 inc kunyit - diketuk
- 1 inc lengkuas - diketuk
- 2 batang serai - diketuk
- 1 kiub daging
- Garam secukup rasa
Cara Memasak Sup Tulang:
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yang secukupnya untuk merebus daging.
- Rebus tulang hingga daging empuk.
Bahan-bahan untuk menyediakan rencah:
- 3 biji ubi keledek saiz sederhana - di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.
- 10 biji bawang kecil - dikisar
- 2 biji bawang besar - dikisar
- 5 ulas bawang putih - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- 1 inc kunyit hidup - dikisar
- 30 tangkai cili kering - dikisar
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 3 sudu besar udang kering - direndam lembut dan dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 cawan air asam jawa
- 1 kiub daging
- 1 buku gula melaka
- 1 cawan santan
Cara Memasak Rencah:
- Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
- Masukkan rempah kari dan udang kering dan tumis lagi hingga jadi rencah.
- Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
- Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
- Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya air rebusan tulang sahaja, bahan sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan )
- Akhir sekali masukkan tulang dan santan.
- Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.
- Boleh dihidangkan