BAHAN KUAH LAKSA:
- 50 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
- 1 genggam daun kesom (dengan tangkai2nya sekali)
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
- 1 liter santan
- 1 liter air rebusan kulit udang
- 2 kiub ikan bilis "Maggi"
- 1 camca besar sos ikan
- 250 g bawang merah*
- 2 batang serai, hiris halus*
- 20 g belacan, dibakar*
- 1 inci lengkuas*
- 8 biji buah keras*
- 1 inci kunyit hidup*
- 3 biji cili merah*
- 1 camca besar ketumbar biji*(*bahan2 rempah ini dikisar halus)
- Saya tambah sikit air lagi untuk kuah
BAHAN LAKSA:
- 1 kg mee laksa basah, cuci dan celur 30 saat, toskan
- 500 g udang sederhana besar, rebus dan kupas kulitnya (simpan stok udang utk kegunaan kuah laksa) (Saya lebihkan)
- 200 g taugeh, cuci dan buang ekor
- 1 biji timun, hiris halus
- 2 biji bawang besar, hiris halus
- 2 keping kek ikan, goreng sekejap dan hiris nipis (Saya lebihkan)
- 2 keping tauhu, goreng dan hiris (nak sedap guna tauhu "pok") (Saya lebihkan)
- Belahan limau kasturi@limau nipis
- Hirisan halus pucuk daun kesom
- Hirisan bunga kantan
- Sambal tumis
BAHAN SAMBAL TUMIS:
- 1 cawan cili kisar
- 1 biji bawang besar*
- 1/2 inci belacan*
- 1 camca besar udang kering, rendam 1o minit dan toskan*
- 2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
- 1/3 cawan jus asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
UNTUK KUAH LAKSA :-
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang kering hingga harum, masukkan bahan2 rempah kisar halus dan tumis hingga harum dan terbit minyak.
- Alih rempah tadi dalam bekas lain.
- Dalam periuk, panaskan stok udang hingga mendidih, masukkan daun kesom dan renih 10 - 15 minit.
- Masukkan rempah tadi, santan dan kiub ikan bilis.
- Masukkan bunga kantan, sos ikan dan perasakan dengan garam dan gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. (Saya tak alih rempah dalam bekas lain sebab Saya masak terus dlm periuk (tak guna kuali).
- Lepas rempah dah harum tu.. tuang terus stok udang, santan dll ke dalam periuk & tambah bahan2 lain seperti biasa..)
UNTUK SAMBAL TUMIS :-
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing.
- Tuang jus asam jawa, tambah garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sambal tumis pekat dan terbit minyak.
- Rasa dan jika ok. boleh matikan api.
UNTUK PENYEDIAAN LAKSA LEMAK NYONYA :-
- Dalam mangkuk sesuai, isi kan laksa dan tuangkan kuah secukupnya.
- Hias dengan ulam2man, tauhu, hirisan fishcake, belahan limau kasturi dan juga sambal tumis tadi.
- Hidangkan segera...
CATATAN :-
- Kalau nak buat dalam kuantiti yang sikit, rempah tu tak payah habiskan, boleh simpan dalam peti sejuk dan boleh digunakan pada masa lain.
- Kalau guna susu cair, masukkan susu akhir sekali dan didih kan sekejap saja, untuk mengelakkan susu berketul2...
- Sambal tumis tu pun kalau tak habis boleh simpan. Kot2 nak goreng nasi ke, goreng mee hoon ke, boleh lah digunakan sebagai perencah segera.