Bahan-bahan:
- Ikan pari
- Sedikit garam
- Kunyit serbuk
- Daun kunyit
- Sedikit minyak masak
Cara Penyediaan:
1. Cuci ikan bersama air asam serta sedikit garam untuk mengengelakkan bau hanyir ikan.
2. Lumurkan dengan sedikit garam serta kunyit serbuk. Biarkan seketika.
3. Sediakan kuali leper, letakkan sedikit minyak supaya ikan tidak melekat pada kuali.
4. Balutkan ikan dengan daun kunyit. Bakardiatas api yang sederhana. Apabila dah mask barulah diangkat.
Bahan air asam:
- 1 biji bawang besar - dihiris halus
- Cili api mengikut kepedasan - dihiris halus
- 1 biji buah tomato - dipotong kecil
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit belacan
- Gula dan garam
Cara Penyediaan:
1. Semua bahan-bahan tadi disatukan dan digaulkan. Rasakan masam manisnya.
2. Jika sudah ok bolehlah dihidangkan bersama ikan bakar. Sedap dimakan bersama nasi panas.