BAHAN-BAHANNYA :
- 450 gram rebung madu yang telah direbus, hiris kecil seperti anak mancis
- 10 biji bawang merah, belah 2 setiap 1
- 10 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
- 1 inci halia muda, mayang halus
- 2 biji cili merah, kerat 3 setiap 1, buang biji dan hiris memanjang
- 2 biji cili hijau, kerat 3 setiap 1, buang biji dan hiris memanjang
- 4 camca besar cuka makan JALEN
- 3 - 4 camca besar penuh gula (atau secukup rasa)
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 3 camca besar cili kisar
- 2 camca besar sos tomato
- Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras, hiris
BAHAN-BAHAN TUMIS :
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 camca besar biji sawi
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan 4 camca besar minyak, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga wangi. Masukkan cili kisar dan masak sekejap. Tambah bahan2 kisar dan sos tomato. Kacau dan masak hingga naik minyak, guna api kecil dan kacau sentiasa. Masukkan halia, bawang putih dan bawang merah, kacau dan masak hingga bawang layu.
- Masukkan gula, serbuk kunyit dan cuka makan. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah cili merah, cili hijau dan rebung. Gaul hingga semua rata. Perasakan dengan garam secukup rasa. Masak hingga pekat dan rasa, jika kurang gula, masukkan sedikit lagi gula dan jika kurang rasa masam, tambah sedikit cuka makan. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.