Bahan-bahan
7 ketul ayam (ikut suka anda)
- 6 ulas bawang merah – ditumbuk
- 2 ulas bawang putih – ditumbuk
- 1 inci halia – dihiris
- 1 sudu kecil lada hitam
- 2 sudu besar sos tiram
- 4 sudu besar kicap manis
- 1/2 cawan air
- 1 sudu kecil tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air
- Garam dan gula
- Minyak masak untuk menumis
Bahan-bahan bagi perap ayam
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil lada hitam
Cara-cara penyediaan
- Perap ayam selama lebih kurang 20 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata.
- Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
- Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Siap untuk dihidangkan.